Viña Montes

Chili 

From Chile with pride!

Het Chileense Viña Montes S.A. werd opgericht in 1988 door vier partners met allen jaren ervaring in de kunst van het wijnmaken en de wijnhandel. Zij hadden de ambitie om uit te groeien tot het beste dat Chili op wijngebied kon presteren. En dat is gelukt! Montes wordt wereldwijd gezien als één van de beste en meest toonaangevende Chileense wijnhuizen met wijnmaker Aurelio Montes als trots boegbeeld.

Viña Montes heeft vijf plantages, waarvan drie plantages in Curicó Valley en twee in Colchagua. De wijngaarden bieden een uiteenlopend verschil in klimatologische omstandigheden en bodemtypes en zijn beplant met vele druiven variëteiten. Heel bijzonder is de - met het landschap verweven - nieuwe winery in Apalta die volgens de Chinese Feng Shui filosofie is opgezet, waarbij de opperste harmonie met de omgeving wordt nagestreefd van basiselementen als land, water, hout en metaal.

Medailles en bekroningen

In 2006 werd Montes in het U.S. Wine & Spirits magazine uitgeroepen tot het favoriete Chileense wijnhuis bij de gasten van de meest prestigieuze restaurants. In The Wine Spectator van april 2007 werden de icoon wijnen Folly, Purple Angel en Alpha 'M' bekroond met respectievelijk 90, 93 en 94 punten. Dichter bij huis worden de wijnen van Montes met grote regelmaat uitgeroepen tot winnaar in de Nationale Huiswijncompetitie's en proeverijen van The Wine & Food Association en Perswijn.

Montes erkend met sustainability code

Montes is als één van de eerste wijnhuizen in Chili erkend met de sustainability code. De Chileense sustainability code werd begin 2011 gelanceerd. Na een pittige assesment en een strenge inspectie ontving Montes officieel het certificaat. Het certificaat geldt voor de eerste drie hoofdstukken van de code, die gaan over de bewerking van de wijngaard. De daaropvolgende hoofdstukken, die gaan over het wijnbedrijf zelf en de sociale verantwoordelijkheid, worden later nog getoetst. De Chileense sustainability code is daarmee de meest omvangrijke en ambitieuze code van alle wijnproducerende landen wereldwijd. Deze prestatie van Montes is het resultaat van een al langer toegepaste werkwijze, waarbij duurzaamheid in de wijngaard wordt nagestreefd.

Website