Niepoort Vintage Port 2007 Normaal: 79.99

Vol complex rijk zoet fruitig | Portugal | Douro

Lekker bij: Aperitief, Desserts, Kaas, Noten

€ 69,99 per stuk

Niepoort Vintage Port 2007

"Wonderful aromas of violet, blackberry and citrus fruit, full bodied and medium sweet, with layers of of ripe polished tannins. Very, very long - goes on and on, very layered and well crafted" Wine Spectator 93-96 points

De kracht van de jaargang 2007 ligt in zijn prachtige balans. Geen immense hitte, geen sterke droogte en daardoor ook geen extreme wijnen zoals bijvoorbeeld in 2003. Wél heel veel rendementen waardoor de intensiteit zeer hoog genoemd mag worden. Het uitblijven van grote hitte tijdens de oogst zorgde voor een prachtige natuurlijke zuurgraad. Er kon later worden geoogst en de druiven hadden hierdoor een prachtige fenolische rijpheid en zijdezachte tannines. In brede kring wordt nu al de vergelijking getrokken met de legendarische jaargang 1977.

Niepoort heeft in 2007 één van de meest geslaagde Vintage Ports ooit gemaakt!

Dieprood, ondoorzichtig; heerlijk zoet en zwoel in de geur, zeer intens, chocola, complex en breed, een geur waaraan veel te beleven valt; de smaak is prachtig geconcentreerd en zoet, prachtig intens fruit, stevigheid, rijpe tannines, maar altijd prachtig breed, met veel rijkdom en lengte, op jonge leeftijd een grote belofte.

Fraai bij belegen kazen, oude kaas, blauwschimmelkaas, maar ook desserts, als de smaak niet te uitgesproken zwaar en zoet is, eventueel met chocola.

Een typische bewaarport, voor zeker vijftien jaar, maar in zeer goede jaren wel dertig jaar houdbaar.

De Dourovallei is onbetwist een van ´s werelds mooiste wijngebieden. Als een zilveren ader slingert de rivier de Douro zich langs de steile wijnhellingen, sinds mensenheugenis beplant met druivenstokken. Omdat de hellingen zo steil zijn, staan veel druiven in terrassen aangeplant. Het gebruik van machines is vrijwel onmogelijk. De wijngaarden staan vol met voor de streek typische portdruivenrassen als touriga nacional, tinta cão, tinta roriz, tinta barroca, touriga francesca, tinta amarela. Deze eigen druiven zijn bij uitstek bestand tegen de zinderende hitte die in de zomermaanden in het Dourodal kan heersen. Sterker nog, deze druiven vormen de hoeksteen van de kwaliteit van port. Ze leveren in het najaar de diepgekleurde wijnen op die tot vurige ports worden verwerkt. De beste ports komen van de wijngaarden meer landinwaarts, richting Spaanse grens, en altijd van de wijngaarden met uitzicht op de rivier de Douro of een van zijn zijtakken.

Na de oogst ondergaan de wijnen in spe een speciale, korte gisting. Na enkele dagen vindt een brute onderbreking van het gistingsproces plaats door toevoeging van wijnalcohol. Zo ontstaat port, door deze toevoeging van alcohol een zogenoemde versterkte wijn. Op het moment van toevoeging sterven de aanwezige gistcellen en wat er nog aan suiker over is, blijft in de wijn zitten. Dat betekent dat een port altijd zoet is, met een alcoholgehalte rond de 18 tot 20%. Daarna laat men de port rijpen, meestal in de hoofdstad van de portwijn, Vila Nova de Gaia, aan de zuidelijke monding van de Douro, tegenover Oporto. Type en duur van de rijping zijn afhankelijk van de kwaliteit van de port en van wat voor type men wil maken.

Het huis Niepoort

Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort. Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de jonge en enthousiaste Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort in het huis, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed, werd het portbedrijf volledig eigendom van Van der Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports. Onder andere werden enkele mooie wijngaarden verworven, de beste garantie voor fruit van topkwaliteit. De belangrijkste aankoop werd gedaan in 1989, toen 50 ha van de beste wijngaarden werden aangekocht, verdeeld over twee fraaie quinta’ s: Quinta de Nápoles en Quinta do Carril (quinta is het Portugese woord voor wijngaard). Twee quinta’s die zich bevinden in het hart van de Portstreek, waar de beste wijngaarden liggen. Quinta de Nápoles ligt zeer fraai aan de Rio Tedo, een zijtak op korte afstand van de Douro zelf. Eigen wijngaarden zijn niet alleen van belang voor de controle op de kwaliteit van de druiven, maar ook omdat de aankoop van druiven, door de gestegen populariteit van port, steeds duurder wordt.

Niepoort heeft vooral een grote reputatie op het gebied van Colheita-port, tawny-port uit één enkele jaargang. Maar ook de ´gewone´ ruby en tawny zijn van een uitstekende kwaliteit, en de vintageports zijn befaamd. Dirk van der Niepoort gaf zijn porthuis op onnavolgbare wijze een eigen gezicht, met elegante ports, waarbij het accent ligt op het iets zoetere type, resulterend in toegankelijke, en bovenal zeer smakelijk ports. Daarnaast is de jonge Dirk ervoor verantwoordelijk dat Niepoort tegenwoordig wereldberoemd is om zijn eigenzinnige droge tafelwijnen van absolute top-klasse.