Menard Pineau des Charentes blanc

Vol middelzoet fruitig | Frankrijk | Sud-Ouest

Lekker bij: Aperitief, Blauwe kazen, Kaas, Oude kaas, Romige kazen

€ 14,99 per fles
€ 83,94 per doos
(€ 13,99 per fles)

Menard Pineau des Charentes blanc is lichtgeel tot goudkleurige. deze kleur dankt hij aan de rijping van anderhalf jaar, waarvan één jaar op fust en een half jaar op fles. Gebruikte druivenrassen: Ugni blanc.

Pineau de Charentes wordt aanbevolen licht gekoeld te drinken; 8 à 10 graden Celsius uit bijvoorbeeld een model portglas. Heerlijk bij alle kaassoorten, als aperitief, bij een niet te zoet dessert, of bij fruit en vruchten

Pineau des Charentes is een drank van most welke versterkt is met cognac. Strikt genomen is het geen versterkte wijn al wordt het wel zo benoemd. De smaak is min of meer zoet en het wordt vaak - licht gekoeld - als middagaperitief geserveerd.

De drank wordt als witte, rosé en rode variant op de markt gebracht en heeft een alcoholpercentage van 16 à 22%. Ze heeft ook een eigen AOC en mag alleen van de kalksteenhellingen uit de departementen Charente, Charente-Maritime en sommige delen van de Dordogne komen. De maritieme invloeden van de oceaan zijn voor de drank van bijzonder belang. Ook de gebruikte cognac komt uit deze streek.

Geschiedenis: Hoe Pineau des Charentes precies is ontstaan is niet bekend. In 1589, zo wordt beweerd, zou een wijnboer per ongeluk zijn most bij een vat cognac ingedaan hebben. Jaren later, toen hij het betreffende vat nodig had voor een grote oogst, ontdekte hij te maken te hebben met een mooie nieuwe soort drank.

Productieproces: Na het binnenhalen van de druiven worden zij onmiddellijk geperst en het sap met cognac van minimaal 60% alcohol gemengd. Voor de rode Pineau blijven de blauwe druiven eerst nog even in contact met het sap om de kleurstoffen af te gegeven. Door deze menging met de alcoholrijke cognac wordt gisting van de most voorkomen.