Domaine Muré Pinot Noir Argiles Rouges

Rood | Frankrijk | Elzas

Lekker bij: Kip, Vis

€ 22,99 per fles

Het is klein product deze rode Elzas Muré Pinot Noir, maar zo mooi en verfijnd. Wie niet beter zou weten denkt aan een prachtige bourgogne, want het heeft dezelfde stijl. De druiven worden met de hand geoogst en zeer zorgvuldig geselecteerd, alleen het beste sap komt uiteindelijk in de fles en dat ruik en proef je ook.

Het wijnhuis Muré is inmiddels een begrip in de Elzas. Hier wordt als sinds 1650 wijnen gemaakt. Vandaag de dag is het de taak aan de twaalfde generatie van de familie. De naam Muré is synoniem voor top wijnen, mede dankzij het privébezit van een fantastisch terroir, Clos Saint Landelin. Muré huisvest even onder het plaatsje Rouffach, aan de voet van de Grand Cru wijngaard Vorbourg, waar zij het beste deel van de helling op het zuiden, genoemd ‘Clos Saint Landelin’ bezitten. In dit deel van de Elzas is het relatief warm en weet het wijnhuis rijke wijnen te maken. Er is tijdens het vinificatieproces veel aandacht voor het behoud van zuren en het in balans en in toom houden van eventuele restsuikers. Van het bijzondere terroir van ‘Clos Saint Landelin’ komen de meest beroemde wijnen van Muré. Met name de Riesling en de Pinot Noir die van deze wijngaard komen, hebben zowat mythische status.

Argiles Rouges verwijst naar de rode kleien. Omdat de bodem van Rouffach uit kalksteen en klei bestaat. Deze klei is rijk aan ijzer en herkenbaar aan hun okerkleurige kleur. Zeer gunstig voor de rode druivensoort, deze grond geeft een Pinot Noir met knapperige fruitsmaken en een mooie tanninestructuur.

 

In de geur heeft deze Muré Pinot Noir een rijpe stijl met indrukken van zwarte kers, amarena kers en zoethout. De smaak is eveneens een betovering, rijpe aanzet van rood fruit van onder andere aardbei, besjes en frambozen. Achter op de tong mooie eigenschappen van de Pinot Noir kruiden zoals zoethout, kaneel en vanille. In de afdronk heeft ook deze rode wijn de eigenschappen van het huis Muré, fluweel zacht en karaktervolle tannines.