Vecchia Torre Salento Vermentino

Wit | Italië | Puglia

€ 9,99 € 8,99 per fles
€ 53,94 per doos

Vecchia Torre Salento Vermentino heeft een intense geur met aroma's van meloen, peer en citrus en mediterrane kruiden. Deze wijn is vol, rond en fris met sappig geel fruit. De afdronk is lang met heerlijk fris fruit en een heerlijk vleugje mineralen.

Serveer deze wijn als aperitief met bruschetta bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, pasta met tonijn, kip met salie en salades.

Het Zuid-Italiaanse Apulië is vooral bekend geworden door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van zijn rode wijnen. Maar de laatste jaren wordt er ook volop geëxperimenteerd met de aanplant van witte druiven. Een probleem is echter de tamelijk hoge zomertemperatuur in Apulië waardoor de druiven gemakkelijk overrijp worden en daardoor weinig zuur behouden.

Dat geldt met name voor de chardonnay die veel telers in Apulië ondanks dit nadeel als ideale druif beschouwen. De dynamische coöperatie Vecchia Torre van het stadje Leverano denkt daar anders over en plantte in 2006 de vermentino aan een druivenras dat goed bestand is tegen hitte.

De kleine wijngaard van nog geen tien hectaren bevindt zich tussen twee heuvels waardoor er vrijwel voortdurend een verkoelende wind staat. Hierdoor is de temperatuur lager en behoudt de vermentino de zo gewenste frisse smaak en fruitigheid. Daarnaast is flink geïnvesteerd in apparatuur die de tanks met witte wijn koelt duurzaam gevoed met elektriciteit van zonnepanelen.

Vecchia Torre beperkt bovendien het rendement in de wijngaard wat de wijn een bijzondere kwaliteit geeft. Deze kleinschalig geproduceerde witte wijn is sinds de introductie heel succesvol en heeft een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding.