Domaine Begude Chardonnay L'Etoile

Vol complex rijk fris vanille eikenhout wit | Frankrijk | Limoux

Lekker bij: Aperitief, Gevogelte, Pasta, Vis, Wit vlees

€ 15,99 per fles
€ 89,94 per doos
(€ 14,99 per fles)
Domaine Begude L'Etoile is een prachtige houtgerijpte Chardonnay geproduveerd volgens de richtlijnen van het AOC Limoux. Heerlijke neus met honing, amandelen, gedroogd fruit, cederhout en vanille. Vol, complex en rijk van smaak, maar met behoud van frisse tonen door de hoge ligging van de wijngaard. Heerlijk lange afdronk. Topwijn!

Serveer deze mooie wijn bij gevogelte (kalkoen), wit vlees, vis en zeevruchten en kazen. Ook heerlijk als wijn om "zo" van te genieten.

De Begude L'Etoile is het paradepaardje van Domaine Bugude. Geef hem eerst een beetje lucht voordat je hem serveert, dan komen de rijke tonen en smaken nog meer los. Houtgerijpt en vol, maar niet vet. Precies goed, vanwege de mooie frisse zuren die zijn behouden door de hoge ligging van de wijngaarden.

Domaine Begude ligt letterlijk òp de voet van de Pyreneeën, heeft de wijn naast complexiteit ook frisheid. Doordat de wijngaard op grote hoogte ligt profiteert Domaine Begude van een lang groeiseizoen. De druiven kunnen op hun gemak groeien in het relatief koele klimaat. Overdag schijnt de Franse middellandse zeezon op hun bolletje, ’s avonds nachts krijgen ze volop verkoeling. Dit levert rijpe druiven op met frisse zuren.

James en Catherine Kinglake hebben begin deze eeuw met de aankoop van Domaine Begude hun droom verwezenlijkt. Ze zijn vanuit Engeland neergestreken in Limoux, in het zuiden van Frankrijk, waar ze intussen fijne wijnen maken. "Terroir 11300" verwijst naar het postcodegebied wat gelijk is aan het gebied waar de Limouxwijnen vandaan komen. Een kwart van de wijn heeft een houtlagering in grote houten vaten (600 liter) ondergaan. Het hout is daardoor heel subtiel aanwezig.

James en Catharine Kinglake, de eigenaars van het domein, zorgen goed voor hun grond. Ze zien het samen met de ligging als belangrijkste ingrediënt voor hun wijnen. Gezonde grond levert gezonde wijnranken en die leveren gezonde druiven. Zo simpel is dat. Ze werken volgens biodynamische principes en maken hun wijn zo puur mogelijk, zonder gebruik van additieven. De liefde voor hun grond en de unieke ligging zorgen voor een wijn op met een prachtige expressie van het terrior. De frisse zuren worden mooi in toom gehouden door het fruit. De wijnen zijn (nog) niet gecertificeerd: het domein is momenteel bezig met een omschakeling naar Ecocert.