D'Arenberg The Olive Grove Chardonnay

Vol rijk zacht wit | Australië |

Lekker bij: Aperitief, Gevogelte, Vis

€ 12,75 per fles
€ 69,00 per doos
(€ 11,50 per fles)

D'Arenberg The Olive Grove Chardonnay heeft in de geur intens honing, (cashew)noten, vijgen en is een beetje ‘toasted', zoals de aussies dat zeggen. In de smaak ook typisch butterscotch en caramel. De wijn is rijk en vol met de smaak van heerlijk, rijp fruit. De wijn is harmonieus, compleet, mondvullend en heeft een zeer lange afdronk.

Serveer deze wijn niet te koud (10-12 graden) bij rijke vis- en kipgerechten of als heerlijke wijn om "zo" van te genieten.

De bodem van de McLaren Vale is arm. Je ziet hier naast wijngaarden ook amandelbomen, dennenbossen en olijfbossen. De Olijfbomen zijn ooit hier gebracht door de eerste pioniers. In de loop der tijden hebben deze bomen zich verspreid en vooral langs de wegen zie je er veel. Zo ook rondom de Chardonnay wijngaard.

Het vinificatieproces voor deze Chardonnay is erg ingewikkeld: 1/3 van de oogst gist en rijpt in RVS tanks, 1/3 begint de gisting in RVS, om na korte tijd overgestoken te worden naar Frans en Amerikaans eiken, waarna de gisting nog 4 weken kan duren. De rest gaat na een zachte persing onmiddellijk in deels nieuwe vaten van Frans en Amerikaans eiken.

De Olive Grove Chardonnay heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd en won onlangs nog 2 gouden medailles op het wereldconcours der Chardonnays in Bourgogne, Frankrijk.

D'Arenberg is een familie bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. Hun wijnen zijn pure klasse en daarom behoren ze tot de top 10 van alle Australische wijnen. Londen Wine Show, Parker en vele anderen wijnprofessionals geven deze wijnen steeds de beste médailles en punten.

D'Arenberg is in 1912 gesticht door Joseph Osborn en is momenteel uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. De familie Osborn vestigde zich in de heuvels ten noorden van Gloucester en Bellevue, de tegenwoordige McLaren Vale. De wijngaarden waren in 1928 al uitgegroeid tot 78 hectaren! In dat jaar werd ook de nieuwe kelder in gebruik genomen, daarvoor bracht men de druiven naar andere  wineries om wijn van te maken.

Het was Joseph's zoon Frank die zijn dokterstudie afbrak om wijnboer te worden. In 1943 kwam zijn zoon Francis (d'Arry) hem helpen en die nam in 1957 het heft in handen. In de 60- en 70er jaren grossierde d'Arry in talloze nationale en internationale prijzen. Diens zoon, Chester, studeerde wijnkunde aan de Roseworthy College. Chester liep daarna stage bij een aantal bedrijven in Australië en Europa, om maar alles over wijnmaken te weten te komen. Hij werd Chef wijnmaker in 1984 en direct investeerde hij in nieuwe houten vaten, stalen tanks en de meest moderne installaties.

In 1990 werd hij gekroond tot ‘Bushing King' van de McLaren Vale (beste tafelwijnmaker van de streek). In 1999 werd hij gekozen tot beste wijnmaker van Australië. Daarna volgden weer allerlei andere onderscheidingen. De meest recente zijn de verkiezing tijdens de internationale beurs van Californië tot beste winery en ook in 2003 in Syney gebeurde dit.

Dit artikel komt van wijnhuis D'Arenberg - Australië