D'Arenberg The Footbolt Shiraz

Vol krachtig zacht rood | Australië | McLaren Vale

Lekker bij: Rood vlees

€ 14,75 per fles
€ 81,00 per doos
(€ 13,50 per fles)

D'Arenberg The Footbolt Shiraz heeft een diep purperen kleur met een geur van rijpe moerbei en zwarte bessen. Verder chocolade, gedoogde pruimen en een lichte hint van specerijen waaronder kaneel. In zijn smaak openbaart de Footbolt een wonderlijk palet, dat veranderd met het ouderen. Deze Shiraz geeft tinten van zwarte olijven in een zoetere wereld van koffie en chocolade en een beetje munt. Met het verstrijken der jaren zullen de harde stoffen plaatsmaken voor elegante en rijpe tonen.

Uitstekend bij stevige schotels met vlees of wild, bij gegrild vlees met krachtige sauzen. Decanteren is eigenlijk een vereiste.

Voor het verhaal achter deze wijn moeten we terug naar grootvader Joseph Rowe Osborne. Geboren in 1852 en hij werd een man met een kleurrijk karakter en een veelvoud aan talenten. Joe was een lekenpriester, volksmenner en een actief politicus. Hoewel hij geen druppel dronk, ging hij in 1881 toch bij de Thomas Hardy & Sons Wine Company werken met de bedoeling in de toekomst directeur en partner te worden.

Joe was een vaste klant van de renbaan en kreeg als gokker de schuilnaam Mr. J. Rowen. "Footbolt" was een kastanjebruin veulen in 1898 geboren en gekocht voor 400 guineas, maar dat bedrag was al na 6 races terugverdiend. Verdere winsten van dit succesvol paard gaven Joe de mogelijkheid in 1912 al de Milton Vineyards voor zijn zoon Frank te kopen. Deze Footbolt Shiraz wordt nog steeds van druiven gemaakt van deze oude wijngaarden, bijna een eeuw oud. De druiven worden gekneusd door de oude "Demoisy Crusher" en geperst in de 19e eeuwse pers (Bromley & Tregoning). Na de gisting rijpt de wijn 18 maanden in deels nieuwe eikenhouten fusten (frans en amerikaans). De wijn wordt niet gefilterd en kan daardoor wat bezinksel bevatten.

D'Arenberg is een familie bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. Hun wijnen zijn pure klasse en daarom behoren ze tot de top 10 van alle Australische wijnen. Londen Wine Show, Parker en vele anderen wijnprofessionals geven deze wijnen steeds de beste médailles en punten.

D'Arenberg is in 1912 gesticht door Joseph Osborn en is momenteel uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. De familie Osborn vestigde zich in de heuvels ten noorden van Gloucester en Bellevue, de tegenwoordige McLaren Vale. De wijngaarden waren in 1928 al uitgegroeid tot 78 hectaren! In dat jaar werd ook de nieuwe kelder in gebruik genomen, daarvoor bracht men de druiven naar andere  wineries om wijn van te maken.

Het was Joseph's zoon Frank die zijn dokterstudie afbrak om wijnboer te worden. In 1943 kwam zijn zoon Francis (d'Arry) hem helpen en die nam in 1957 het heft in handen. In de 60- en 70er jaren grossierde d'Arry in talloze nationale en internationale prijzen. Diens zoon, Chester, studeerde wijnkunde aan de Roseworthy College. Chester liep daarna stage bij een aantal bedrijven in Australië en Europa, om maar alles over wijnmaken te weten te komen. Hij werd Chef wijnmaker in 1984 en direct investeerde hij in nieuwe houten vaten, stalen tanks en de meest moderne installaties.

In 1990 werd hij gekroond tot ‘Bushing King' van de McLaren Vale (beste tafelwijnmaker van de streek). In 1999 werd hij gekozen tot beste wijnmaker van Australië. Daarna volgden weer allerlei andere onderscheidingen. De meest recente zijn de verkiezing tijdens de internationale beurs van Californië tot beste winery en ook in 2003 in Syney gebeurde dit.

Dit artikel komt van wijnhuis D'Arenberg - Australië