D'Arenberg The Dead Arm Shiraz

Peper vol complex krachtig zacht rood | Australië | McLaren Vale

Lekker bij: Lamsvlees, Rood vlees, Wild

€ 36,99 per fles
€ 209,94 per doos
(€ 34,99 per fles)

D'Arenberg The Dead Arm Shiraz is wel het grote vlaggenschip van de d'Arenberg vloot. Hij wordt genoemd als één van de beste Shirazwijnen uit de beste Shirazregio van Australië, McLaren Vale. Het is een stevige en rokerige, zeer rijke, dikke en complexe wijn met rood fruit, laurier, eucalyptus, peper, een vleugje chocolade en stevige tannines. De afdronk is indrukwekkend vol, krachtig en lang.

Deze krachtige wijn vraagt om wat begelreiding en is daarom heerlijk bij rijke vleesgerechten, lamsvlees, wild en belegen rijpe kazen.

De naam van deze wijn heeft een reden. De oude Shiraz-stokken voor de Dead Arm zijn geplant aan het eind van de 19e eeuw. Zoals je weet bestaan er in de wijnwereld vele ziektes en schimmels. Één van die ziektes heet Eutypa Lata, oftewel Dead Arm en komt voor in oude wijngaarden overal in de wereld. De ziekte laat zijtakken van de wijnstok afsterven. De overblijvende zijtakken met hun weinige trossen druiven krijgen alle voeding en ontwikkelen zich tot geconcentreerde en overvloedig smaakvolle exemplaren.

Deze zeldzame druifjes vormen de basis voor een enorme wijn. Voorzichtig worden de druiven gekneusd (met de voeten getreden) waarna ze in open kuipen de fermentatie beginnen. Tijdens de laatste fase worden ze al zachtjes geperst en het sap verdwijnt in nieuwe eiken barriques (Amerikaans en Frans), daar rijpt de wijn nog 22 maanden. Na blending wordt de wijn gebotteld.

D'Arenberg is een familie bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. Hun wijnen zijn pure klasse en daarom behoren ze tot de top 10 van alle Australische wijnen. Londen Wine Show, Parker en vele anderen wijnprofessionals geven deze wijnen steeds de beste médailles en punten.

D'Arenberg is in 1912 gesticht door Joseph Osborn en is momenteel uitgegroeid tot een van de beste wineries van de wereld. De familie Osborn vestigde zich in de heuvels ten noorden van Gloucester en Bellevue, de tegenwoordige McLaren Vale. De wijngaarden waren in 1928 al uitgegroeid tot 78 hectaren! In dat jaar werd ook de nieuwe kelder in gebruik genomen, daarvoor bracht men de druiven naar andere  wineries om wijn van te maken.

Het was Joseph's zoon Frank die zijn dokterstudie afbrak om wijnboer te worden. In 1943 kwam zijn zoon Francis (d'Arry) hem helpen en die nam in 1957 het heft in handen. In de 60- en 70er jaren grossierde d'Arry in talloze nationale en internationale prijzen. Diens zoon, Chester, studeerde wijnkunde aan de Roseworthy College. Chester liep daarna stage bij een aantal bedrijven in Australië en Europa, om maar alles over wijnmaken te weten te komen. Hij werd Chef wijnmaker in 1984 en direct investeerde hij in nieuwe houten vaten, stalen tanks en de meest moderne installaties.

In 1990 werd hij gekroond tot ‘Bushing King' van de McLaren Vale (beste tafelwijnmaker van de streek). In 1999 werd hij gekozen tot beste wijnmaker van Australië. Daarna volgden weer allerlei andere onderscheidingen. De meest recente zijn de verkiezing tijdens de internationale beurs van Californië tot beste winery en ook in 2003 in Syney gebeurde dit.

Dit artikel komt van wijnhuis D'Arenberg - Australië