AIX Rose Magnum (1.5 liter) 2016

Vol rijk zacht fris fruitig | Frankrijk | Provence

Lekker bij: Aperitief, Gerookte zalm, Lichte vleesgerechten, Lunch, Salades, Tapas, Vis

€ 29,99 per fles
€ 167,70 per doos
(€ 27,95 per fles)
Inloggen om korting op deze wijn te krijgen

AIX rosé is qua kleur bijna bleek en zalmachtig. Hierin proef en ruik je  je de Provence; Delicate aroma's van rijpe mandarijntjes, frambozen en bosaardbeitjes.  In de smaak proef je heerlijk rood bosfruit, kersen, aardbeien en verse vijg en dit alles zeer verfijnd en ingetogen, zon en rijpheid in een heerlijk glas. De afdronk is lang en smaakt naar meer. Deze rosé kan zich meten met de allerbesten….. Grenache geeft ook dit jaar zijn zwoelheid aan de wijn. De cinsault is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de verfrissende zuren, elegantie en aroma’s, de syrah geeft haar vlezigheid maar schildert ook mee aan het bijzondere pastel pallet van de kleur. Dit jaar heeft de Carignan druif voor het eerst plaats moeten maken voor de Cinsault, die door het mooie jaar tot volledige rijping kwam en daardoor een kleine bijdrage mocht leveren aan het uiteindelijke resultaat.

Gekoeld op een graad of 10 is deze AIX rosé heerlijk als aperitief of bij een lichte lunch met vis, salade of bij tapas, wit vlees en smakelijke pasta's. De tijd dat rosé alleen in de zomer werd gedronken op het terras is voorbij. Rosé kan gemakkelijk het hele jaar door gedronken worden en smaakt heerlijk bij passende gerechten.

Druivensoorten: Grenache, Cinsault en Syrah.

Geesteskind achter dit succes is Eric Kurver, een relatieve nieuwkomer op de Franse wijnmarkt. Het is nu de tweede keer in successie dat Kurver deze prijs in ontvangst mag nemen voor een rosé uit de Aix-en-Provence. Ook in het jaar 2010 won Kurver met zijn AIX rosé de gouden medaille op dit concours. Zowel vorig jaar als ook dit jaar komt de prijs als een verrassing; tegelijkertijd is het een bewijs dat Kurver er wederom in geslaagd is om een absolute toprosé uit de Provence te maken. De opdracht van Kurver aan zijn wijnmaker en  oenoloog Olivier Nasles was een rosé te maken waar zowel "de kleur, geur als smaak zo verleidelijk mogelijk" moet zijn. In de ogen van de jury is deze opzet volledig geslaagd. Het is een uitzonderlijke rosé waarvan je na een eerste glas zegt: "ja, hiervan wil ik nog een glas!".

De jonge enthousiaste Nederlander, wijnkenner en -liefhebber Eric Kurver (44) is het gelukt. Hij woont met vrouw en drie kinderen al sinds 10 jaar in Zuid Frankrijk en is in het gelukkige bezit van zijn eigen wijndomein. Zijn wijndomein beslaat maar liefst 85 hectare waarvan 75 hectare met aangeplante wijnstokken met de druivenrassen Cinsault, Carrignan, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en een heel klein stukje Alicante. Op een kleine 20 kilometer ten oosten van de hoofdstad van de Provence, Aix en Provence, op een hoogte van 350 meter vinden we hier het 136 jaar oude domein in een prachtig glooiend landschap.

De oorspronkelijke naam is Domaine La Grande Séouve, maar sinds Eric het overgenomen heeft, is de naam omgedoopt in Domaine Saint Aix. De wijngaard ligt op een schitterend licht aflopend terrein met aan de ene kant een kleine heuvelrug en wordt aan de andere zijde omzoomd door een bospartij. De zilte Mistral van de Middellandse Zee komt hier af en toe door het dal omhoog, waarbij de meer dan 2000 zonuren per jaar de druiven heel veel warmte geven om tot optimale rijping te komen. Eric produceert met name rosé, wat natuurlijk niet verwonderlijk is in de Provence. Dit is de bakermat van rosé sinds 3500 jaar.